RADIO
play
NOW PLAYING

Album Release: Eilen Jewell – Get Behind The Wheel

Written by on 5 maart 2023

“Ze zeggen dat dingen eerst erger moeten worden voordat ze beter kunnen worden”, blikt de in Idaho geboren songwriter Eilen Jewell terug op de laatste paar jaar van haar leven. “En een tijdje daar werd alles erger.”

Inderdaad, in een tijdsbestek van slechts een paar maanden zag Jewell hoe haar huwelijk, haar band en wat voelde als haar hele carrière uiteenviel in een reeks spectaculaire, hartverscheurende implosies. Tegen de tijd dat het stof eindelijk was neergedaald, was de veelgeprezen artiest verdrietig en geschokt, woonde ze in een afgelegen hut in de bergen en wist ze niet zeker of ze ooit weer muziek zou kunnen maken. Gelukkig voor alle betrokkenen, vooral fans van Jewell’s muziek, nam ze de tijd om te herpakken, recenter te worden en een nieuw leven te leiden – inclusief het maken van een nieuw album – door haar eigen pad voorwaarts te dicteren.

Met ‘Get Behind The Wheel’, haar negende studioalbum, dat op 5 mei uitkomt via Signature Sounds, doet Jewell precies dat door zichzelf stevig in de bestuurdersstoel te planten terwijl ze de stukken oppakt en een nieuw doel en betekenis in het proces vindt. Gecoproduceerd door multi-instrumentale tovenaar Will Kimbrough (Todd Snider, Hayes Carll, Emmylou Harris, Rodney Crowell), duwt de collectie Jewells kenmerkende mix van vintage roots-noir naar meer psychedelisch territorium, met ruime, filmische arrangementen die haar onthullende verkenningen van verdriet, verlies, veerkracht en verlossing. Vandaag deelde Jewell het eerste nummer van ‘Get Behind The Wheel’, het kronkelende en draaiende ‘Crooked River’.

“Toen de pandemie toesloeg en mijn leven uit elkaar viel, bracht ik veel tijd door in de bergen van Idaho om te proberen niet gek te worden”, zegt Jewell. Ze pakte een gids met lokale wandelpaden en verkende ze een voor een om iets te doen te hebben. “Op weg naar de meeste trailheads passeerde ik een bord voor Crooked River”, herinnert ze zich.