RADIO
play
NOW PLAYING

Album Release: Transatlantic – The final flight (Live at the Olympia)

Written by on 17 februari 2023

Transatlantic – de gevierde progressieve rockgroep met leden uit heden en verleden van Marillion, Dream Theater, Spock’s Beard en The Flower Kings – presenteert met plezier een nieuwe concertreeks getiteld ‘The Final Flight: Live At L’Olympia’.

Het werd opgenomen en gefilmd in Frankrijk tijdens de laatste stop van een tour om het vijfde en meest gedurfde album van de band tot nu toe, ‘The Absolute Universe’, te promoten. Dit was het eerste optreden van de multinational in acht jaar. ‘The Absolute Universe’, uitgebracht in februari 2021 met unanieme lof, kwam in twee alternatieve formaten; een verkorte plaat van 64 minuten, bekend als ‘The Breath Of Life’, en een begeleidend stuk getiteld ‘Forevermore’ dat nog eens vier nummers toevoegde, met een kloksnelheid van anderhalf uur. Hoewel de basis van beide gedeeld was, bevatte elk formaat songteksten en muziek onafhankelijk van elkaar. Dit was een enorm ambitieuze, typisch onbeschaamde onderneming die het tijdschrift Prog zonder aarzelen bejubelde als “een magnum opus dat niet in slechts één versie kon worden opgenomen.”

Toen Transatlantic echter eindelijk op pad ging, kozen ze ervoor om een ​​derde formaat van het album uit te voeren, een volledig toeters en bellen, 96 minuten durende Blu-ray-culminatie van beide opnames, bekend als ‘The Ultimate Edition’ die was uitgebracht in 5.1 surroundgeluid. Na een deel van de tour nam Transatlantic een korte pauze en keerde terug naar het podium voor een achtbaan-trawl door de rest van hun weelderige catalogus. Van de eerste noot van ‘Overture (The Absolute Universe)’ tot en met de medley rond de eerste twee Transatlantic albums waarmee de avond wordt afgesloten, omvatte het optreden in totaal 3 uur muziek.