RADIO
play
NOW PLAYING

Album Release: The White Buffalo – Year Of The Dark Horse

Written by on 17 november 2022

Release date: 11 november

In The Year of the Dark Horse werkte de voor een Emmy genomineerde, in Oregon geboren en in Zuid-Californië opgegroeide artiest The White Buffalo, ook bekend als Jake Smith, samen met de GRAMMY Award-winnende producer Jay Joyce (Eric Church, Brothers Osborne, Fidlar) in zijn Neon Cross-studio in Nashville.

Voor singer-songwriter-gitarist Smith was het tijd om het minder bewandelde pad te bewandelen en op ontdekkingsreis te gaan. Bassist, toetsenist en gitarist Christopher Hoffee en drummer Matt Lynott voegden zich toe aan de opnames en maakten de groep onderweg compleet.

“Met ‘Year of the Dark Horse’ wilde ik iets anders dan wat ik ooit heb gedaan. Ik wilde me openstellen. Doe iets gevaarlijks. Ik ben nu al moeilijk in één enkel genre te plaatsen, maar nu wilde ik echt elke vorm van vooroordeel of hokjesdenken wegnemen. Smith voegt eraan toe: “En vraag het mij niet, want ik weet niet wat het is! Het is een genre-buigend ding – er zijn elementen en invloeden van ELO, Daniel Lanois, Tom Waits, The Boss, circus, piratenmuziek, jachtrock, en ik drijf en push sommige van deze nummers op een manier die ik nog nooit heb gedaan.”

Year of the Dark Horse, dat door American Songwriter werd geprezen als een “tilt-a-whirl of melting soundscapes”, en een “funhouse van melodieën die van vorm veranderen in je oren”, is ruwweg gebaseerd op de verschuiving van de seizoenen parallel aan de verschuiving van een relatie. Smiths suggestieve verhalen en emotioneel gewogen liedjes laten de verbeeldingskracht van de luisteraar overal een belangrijke rol spelen; de muziek bouwt voort op een verhaal over losbandigheid (van de dronken variant) en schuld, over liefde en verlies, een leven dat tegen alle verwachtingen in wordt geleefd, het geheel speelt zich af in één maanjaar en volgt onze antiheld door de hoogte- en dieptepunten van de seizoenen.