RADIO
play
NOW PLAYING

Blueslegende Vaughan jarig

Written by on 5 oktober 2020

Hij is een van de meest invloedrijke bluesgitaristen van de jaren tachtig en zou vandaag  66 jaar zijn geworden. We hebben het over Stevie Ray Vaughan. Dertig jaar geleden kwam de Texaanse blueszanger en -gitarist op 35-jarige leeftijd om bij een helikopterongeluk.

Geïnspireerd door zijn oudere broer Jimmie begint de Texaanse blueslegende al vroeg met gitaarspelen. Als 7-jarige jongen staat hij met een gitaar in zijn handen en op z’n twaalfde speelt hij al in rockband. Nee, geen Middelbare school voor Stevie. De zeventienjarige gitarist stopt met school, zodat hij zich volledig kan richten op het gitaarleven. Hij wil professioneel in nachtclubs optreden. Er volgen verschillende bandjes maar in 1978 wordt Double Trouble opgericht. Een bluesrockband vernoemd naar het nummer van Otis Rush. Na een aantal bandwisselingen ontstaat een jaar later het powertrio: Vaughan, Chris Layton (drums) en Tommy Shannon (bass). Onder de naam Stevie Ray Vaughan and Double Trouble gaan de heren door het leven. Het begin van een groot succes. Ze worden overal uitgenodigd en al snel een begrip in de regio.

Debuutalbum
De band wordt in 1982 uitgenodigd op het Montreux Jazz Festival in Zwitserland. Hun optreden trekt de aandacht van David Bowie en Jackson Browne. Bowie vraagt Vaughan om mee te spelen op zijn aanstaande album, Let’s Dance. En daar zegt de bluesgitarist geen nee tegen. Met Stevie’s leadgitaar op zes van de acht nummers is het niet voor niets Bowie’s best verkochte plaat. Na een avond jammen in de artiestenbar biedt Jackson Browne de groep opnametijd aan. Double Trouble is welkom in zijn Downtown Studio in Los Angeles. Vaughan twijfelt geen moment. Er volgt een platencontract bij Epic en de band neemt in slechts twee dagen het debuutalbum Texas Flood op.

Door zijn gitaar achter zijn rug te bespelen of met zijn tanden te tokkelen verdient hij ongekende roem. Vaughan wordt de leidende figuur in de bluesrevival van de jaren tachtig en maakt met zijn doorleefde Texas-bluesrock diepe indruk op mensen als Eric Clapton en John Lee Hooker. Het rock- ‘n-roll-leven zorgt ook voor een zware alcohol- en drugsverslaving. Vaugan worstelt en belandt eind jaren tachtig in een afkickkliniek. Gelukkig weet hij zijn angsten te verslaan en mag hij de kliniek na een aantal maanden weer verlaten. 

Helikoptercrash
Eenmaal afgekickt blijkt zijn gitaarspel minstens even goed. De meesterlijke gitarist brengt in 1989 zijn bekroonde album In Step uit. Het album met zijn enige nummer 1 hit Crossfire. Naast zijn karakteristieke gitaarspel komen zijn drank- en drugsverleden voorbij. Hij krijgt er een Grammy voor, maar kan daar helaas niet lang van genieten.  

Vaughan staat op maandag 27 augustus 1990 met Double Trouble als voorprogramma van Eric Clapton in het Alpine Valley Music Theatre in Wisconsin. Een ware explosie op het podium met virtuoos gitaarspel zoals we Vaughan kennen. Na het concert stapt hij met drie leden van Clapton’s tour entourage aan boord van een helikopter: op weg naar Chicago. De bestemming wordt echter niet gehaald. De helikopter crasht kort na het opstijgen tegen de zijkant van een skiheuvel. Alle inzittenden komen ter plekke om het leven.

Door Nena Vlas