RADIO
play
NOW PLAYING

Release: Tinsley Ellis – Naked Truth

Written by on 6 december 2023

Op vrijdag 9 februari 2024 brengt Alligator Records ‘Naked Truth’ uit, het allereerste solo akoestische album van de wereldberoemde gitarist, zanger en songwriter Tinsley Ellis uit Atlanta.

Het nieuwe album is doordrenkt met de folk-blues tradities van Muddy Waters, Skip James, Son House, Robert Johnson en zelfs Leo Kottke. Voor de casual fan lijkt dit misschien een nieuwe richting, maar voor Ellis is het een uitbreiding van zijn muziek, terwijl hij de rauwe essentie van de blues aanspreekt. “Dit is een plaat die ik altijd al wilde maken, en waar mijn trouwe fans al jaren om vroegen,” zegt hij, erop wijzend dat hij al jarenlang een akoestische mini-set opvoert tijdens zijn concerten. In de afgelopen 12 maanden heeft Ellis al meer dan 100 soloshows gegeven, vaak als mede-optredens met zijn Alligator-labelgenoot Marcia Ball. “Ik heb zoveel plezier in het spelen van deze shows,” zegt hij.

Op Naked Truth (zijn 21ste album) ruilt Ellis zijn vlammende, door gitaar aangestuurde volledige bandoptredens in voor even gepassioneerde, zielsdoorzoekende akoestische folk-blues. Zijn beroemde gitaartechniek en muzikale creativiteit zijn volledig te zien in de 12 nummers van het album, waaronder negen gloednieuwe originelen. Naked Truth is geproduceerd door Ellis, met de stampende cover van Son House’s Death Letter Blues geproduceerd door de Atlanta rootsmuzikant Eddie 9V. Het album is live opgenomen in de studio met Ellis’ geliefde 1969 Martin D-35 (een geschenk van zijn vader) en zijn 1937 National Steel O Series gitaren. Of hij nu ingewikkeld fingerpickt op de Martin of huiveringwekkende slide speelt op de National Steel, Ellis brengt elk nummer met ongepolijste intimiteit.

De opener, Ellis’ originele nummer Devil In The Room, gaat vandaag in première. “Devil In The Room is muzikaal een knipoog naar de Hill Country Blues-stijl van Mississippi Fred McDowell en R L Burnside,” zegt Ellis. “Tekstueel is het gebaseerd op iets dat kolonel Bruce Hampton ons altijd vertelde voordat we het podium op gingen om hem te begeleiden. Hij vertelde ons om ‘de duivel in de kamer te brengen!’ Zijn oproep tot actie is bij me gebleven gedurende 40 jaar! Op Devil In The Room speel ik in open G-stemming op mijn 1937 National O-Series steel resonator gitaar met een messing slide.”

Volgens Ellis is “Naked Truth zowel een vertrek als een aankomst.” Hij neemt al meer dan vier decennia op en reist de wereld rond, waarbij hij zijn wilde, door gitaar aangestuurde, originele elektrische bluesrock aan steeds groter wordende publiek presenteert in concertzalen, festivals en clubs. Van het oorspronkelijke, door Skip James geïnspireerde Windowpane tot de Delta-stijl Tallahassee Blues, tot het humoristische Grown Ass Man, gaat Ellis diep, zingend en spelend over de eerlijke waarheden van de blues. De toevoeging van vier introspectieve instrumentals (waaronder een verheven cover van Leo Kottke’s A Soldier’s Grave On The Prairie, een nummer dat hij al bijna 50 jaar live speelt) voegt nog meer diepte en inhoud toe aan een album dat overloopt van rijkdom. Elk nummer draagt het gewicht, de ervaring en de hard verdiende wijsheid die Ellis heeft opgedaan gedurende vier decennia on the road, en geeft Naked Truth een voelbare emotionele authenticiteit van begin tot eind.