RADIO
play
NOW PLAYING

Oprichter en oud gitarist Nazareth, Manny Charlton, op 80-jarige leeftijd overleden

Written by on 7 juli 2022

Manny Charlton, een van de oprichters van de Schotse hardrockband Nazareth, is op 80-jarige leeftijd overleden. De dood van de gitarist werd bevestigd door zijn kleinzoon Jamie Charlton, die een foto van hem met Manny op sociale media deelde en het onderschrift schreef: “RIP Opa”.

Charlton is beroemd om de gitaarriffs die Nazareth in de jaren 70 naar het sterrendom katapulteerden. Hij speelde op, produceerde en schreef de meeste van hun grootste hits, waaronder “Broken Down Angel”, “Bad Bad Boy”, “Hair Of The Dog” en talloze anderen, om nog maar te zwijgen van het produceren van de prototype rockballad “Love Hurts”, wat een top-10 hit was over de hele wereld in 1975 en bleef een ongekende 60 weken in de Noorse hitlijst.

Charlton bracht verschillende hoogwaardige albums uit sinds hij Nazareth in 1990 verliet, waaronder “Hellacious” uit 2014, met een all-star line-up van klassieke rocklegendes, waaronder Tim Bogert (VANILLA FUDGE, CACTUS), drummer Walfredo Reyes Jr. (SANTANA, TRAFFIC, Steve Winwood, Lindsey Buckingham), Vivian Campbell (DEF LEPPARD), Robert Sarzo, Steven Adler (GUNS N’ ROSES) en een getalenteerde zanger uit New York, Robyn DeLarenzo.

In 1986 werd Manny ingeschakeld om GUNS N’ ROSES’ debuutalbum “Appetite For Destruction” te produceren. Charlton leidde uiteindelijk GN’R’s Sound City-demo’s uit 1986 die uiteindelijk een officiële release ontvingen op de “Appetite For Destruction”-boxset van 2018. Zoals Manny tien jaar geleden aan Legendary Rock Interviews vertelde: “Axl’s [Rose] favoriete zanger is [Nazareth -frontman] Dan McCafferty. Hij zei tegen zijn label: ‘Get me the guy who produceerde ‘Hair Of The Dog’ van Nazareth.’ Wat Axl wil, krijgt Axl.