RADIO
play
NOW PLAYING

Charlie Musselwhite – Mississippi Son

Written by on 30 april 2022

Met ‘Mississippi Son’ werpt Charlie Musselwhite een glorieuze schijnwerper op de blues waar hij voor het eerst verliefd op werd, en levert hij buitengewone, ontroerende uitvoeringen die rechtstreeks uit zijn diepe zuidelijke ziel komen.

Mississippi Son is de nieuwe opname van een vereerde blueslegende, Charlie Musselwhite. Charlie neemt al sinds de jaren 60 Blues op en heeft bijna 40 albums gemaakt. Maar deze is speciaal. In plaats van zijn briljante, eindeloos creatieve mondharmonicaspel, ondersteund door een volledige elektrische band, concentreert Mississippi Son zich op Charlie’s diep-in-de-delta-gitaarspel (zowel akoestisch als elektrisch) en de zang van zijn soulvolle, sluwe verhalenverteller. Zijn beroemde mondharmonica en een subtiele ritmesectie voegen zich samen met zijn gitaar en stem om enkele van de nummers te versterken. Mississippi Son wordt op 3 juni 2022 uitgebracht op Alligator Records.

Charlie is net verhuisd van Californië terug naar Clarksdale, Mississippi, en dit back-to-the-roots album is een liefdevolle viering van zijn Mississippi-blueserfgoed. Hij heeft nummers opgenomen met de iconische countrybluesmannen Charley Patton, Big Joe Williams en Yank Rachell, evenals acht pakkende originelen die doordrenkt zijn van traditie. Mississippi Son is Charlie’s meest intieme en genuanceerde plaat.

Weinig andere mensen hebben zo’n diepe kennis en liefde voor Delta blues. Charlie werd geboren in Kosciusko, Mississippi en groeide daar en in Memphis op. Hij leerde aan de voeten van legendes als Furry Lewis, Gus Cannon en Will Shade. Nadat hij als jonge man naar Chicago was verhuisd, leerde hij van zijn vriend, speelpartner en kamergenoot, de vaak opvliegende Big Joe Williams (aan wie hij een nummer op dit album aandraagt, opgenomen met een van Joe’s gitaren). Charlie had er niet aan gedacht om een professionele bluesmuzikant te worden. Hij hield gewoon van de muziek en wilde niet alleen de technieken en stijlen van de oude meesters absorberen en begrijpen, maar ook de harde levenservaringen die hun liedjes inspireerden, evenals de houding die ze in hun uitvoeringen en in hun dagelijks leven brachten.