RADIO
play
NOW PLAYING

Black Friday = Jimi Hendrix

Written by on 27 november 2020

Het is op vrijdag 27 november precies 78 jaar geleden dat de meest invloedrijke gitarist uit de geschiedenis van de rockmuziek werd geboren: gitaarvirtuoos Jimi Hendrix.

Hendrix brak halverwege de jaren 60 door met hits als Hey Joe, Foodoo Cild, Purple Haze en The Wind Cries Mary. Hij bracht drie studioalbums uit met zijn Jimi Hendrix Experience, en ook na zijn dood volgden nog platen met niet eerder uitgebracht materiaal. De glorietijd van Jimi Hendrix duurde maar kort. Van zijn sensationele debuutsingle Hey Joe in december 1966 tot zijn plotselinge dood bijna vier jaar later.

27 Club
Jimi Hendrix kwam 50 jaar geleden na een feest in Londen om het leven. De exacte omstandigheden van zijn dood zijn nog steeds onderwerp van discussie, maar wel is bekend dat er een grote hoeveelheid rode wijn en een overdosis slaaptabletten in het spel was. Deze combinatie zorgde ervoor dat Hendrix in zijn eigen braaksel stikte. En een halve eeuw later staat de Amerikaanse rocker in bijna elke gitaarlijst nog steeds bovenaan. Al in 1968 was hij de bestbetaalde rockmuzikant van Amerika en ook nu genereren de rechten van zijn nalatenschap nog miljoenen dollars per jaar. Toch was Jimi zelf bij zijn dood zo goed als platzak. De opbrengst van zijn albums, optredens en tournees kwamen namelijk niet in zijn handen. De vrijgevochten rockgitarist was de zachtmoedigheid zelve en werd slachtoffer van maffioos management.Continue reading